طرح اصلاح کنکور از عدالت تا کار آمدی، گلشنی: کنکور تا زمانی که رانت وجود دارد برداشته نخواهد شد

به گزارش گل پدیده، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنش به طرح اصلاح کنکور گفت: این طرح قدم رو به جلویی است ولی بیشتر مشکل نظام سنجش و پذیرش در نظارت و اجراست.

طرح اصلاح کنکور از عدالت تا کار آمدی، گلشنی: کنکور تا زمانی که رانت وجود دارد برداشته نخواهد شد

به گزارش گروه دانشگاه گل پدیده، کنکور که انگار در ساختار آموزشی کشور جا خوش نموده است و هر کاری که بخواهد با آن می نماید، این روزها در دست یک بازنگری عظیم واقع شده است. شورای عالی انقلاب فرهنگی که متولی اصلی ساختارهای فرهنگی و آموزشی در کشور است بالاخره دست به کار شد تا کنکور را آنالیز کند. اتفاقی که به نظر می رسید به علت مسائل گوناگون، از جمله نفوذ بعضی باندها و سودجویی بعضی از آن ها، فاصله زیادی تا محقق شدن داشته باشد. شورای عالی انقلاب فرهنگی طرحی را برای اصلاح کنکور آماده نموده و دیروز، با حضور حسن روحانی، رئیس جمهور، این طرح که در آن ابتدا به آسیب شناسی و بعلاوه به تحلیل و آنالیز نظام های جذب و آموزش در دنیا پرداخته است، مورد آنالیز نهاده شد.

در این طرح نگاه ویژه ای به آسیب شناسی وجود دارد و شرایط کنونی نظام آموزشی را اینگونه ترسیم می نماید: با یک نگاه کلی به آمار کنکور متوجه می شویم، در حدود ده سال گذشته با وجود آمار به شدت بالای ثبت نام نمایندگان کنکور، ظرفیت برای پذیرششان پایین بود. از همین رو تصمیم گرفته شد تا ظرفیت ها را سال به سال افزایش دهند. ولی هرچه به جلو آمدیم آمار، ثبت نام و پذیرش سیری نزولی پیدا کرد. اینکه با وجود افزایش ظرفیت دانشگاه ها چرا این آمار فرایندی نزولی دارد یک علت بیشتر ندارد؛ آن هم کاهش انگیزه دانش آموزان برای ادامه تحصیل آکادمیک در دانشگاه ها است. در واقع یک جای سیستم سنجش و پذیرش لنگ می زند که باعث شده فضای عمومی جامعه علاقه ای به دانشجو شدن نداشته باشند و این خود یکی از دلایل محکم برای بازخوانی نظام سنجش و پذیرش در کشور است. این شورا با آنالیز داده های آماری به این نتیجه رسیده است که سیستم سنجش و پذیرش دانشجو در سازوکار فعلی موجب آسیب های مالی، آموزشی و از همه مهم تر آسیب های روانی می شود که باید هر چه سریع تر دانش آموزان از این آسیب ها بیمه بشوند.

در نتیجه در جلسه روز گذشته این شورا مصوب شد که از سال 1402 به جای یک بار برگزاری کنکور در سال، دوبار این اتفاق رخ دهد. علت این تصمیم آن است که دانش آموزان با فشار و استرس کمتری دست و پنجه نرم نمایند و فرصت بیشتری برای فراگیری مبنایی تر دروس و بعلاوه بروز و کشف استعداد و خلاقیتشان داشته باشند. بسیاری از دانش آموزان کنکور را تنها شانس زندگی خود می دانند و با نتیجه نگرفتن در آن دچار بحران های روحی و روانی جدی می شوند.

از دیگر مصوبات این شورا می توان به تاثیر 60 درصدی سوابق تحصیلی در مشخص رتبه داوطلبان اشاره داشت که این کار باعث می شود بازه تحصیلی یک دانش آموز بی ارزش تلقی نشود و تمام سواد یک دانش آموز معطوف به یک آزمون چهار ساعته که ممکن است تحت تاثیر هر چیز کوچک یا عظیمی باشد، نشود.

مهدی گلشنی چهره ماندگار علم فیزیک در ایران و بعلاوه عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتگویی پیرامون این طرح با گل پدیده، گفت: در ابتدا باید بگویم که یکی از اصلی ترین و اساسی ترین مسائل در سیستم آموزش عالی باند بازی و رفاقت بازی است! این اتفاق باعث می شود تا دانشجویانِ با صلاحیت به دانشگاه های خوب وارد نشوند و همه نور چشمی ها جایگاه های دانشگاه های خوب را پر نمایند. به علت نبود اخلاق در این عرصه ما نمی توانیم به همین راحتی ها کنکور را کاملا حذف کنیم و تمام بار سنجش و پذیرش را بر دوش دانشگاهی قرار دهیم که بدون هیچ نظارت دقیقی، کاملا سلیقه ای اقدام به جذب دانشجویان کند. به اسم مثال بنده در همین دانشگاه شریف که خودم در آن عضو هیئت علمی هستم به چشم دیدم که در مصاحبه دکتری یکی از اساتید، قبل از جلسه گفت که فلان نفر را نباید قبول کنیم. با وجود اینکه آن فرد هم صلاحیت علمی بالایی داشت و هم رتبه دوم شده بود که یعنی مورد مطلوبی برای تحصیل در دانشگاه به حساب می آمد.

وی در رابطه با عدالت آموزشی هم اعلام کرد: این موضوع که 60 درصد نتیجه کنکور را به سوابق تحصیلی واگذار نموده اند، اتفاق مثبت و رو به جلویی است. ایراداتی هم که مبنی بر عدم در نظر گرفتن عدالت آموزشی در این حالت وجود دارد هم تنها با تقویت بخش عمومی و دولتی قابل حل است. به هر حال عمده ظرفیت آموزشی کشور در دستان دولت واقع شده است و برای حل مشکل عدالت آموزشی باید دولت سرمایه گذاری جدی در بخش دولتی انجام دهد.

وی توضیح داد: به صورت کلی این اقدام شورای عالی انقلاب فرهنگی را اقدامی رو به جلو می دانم ولی به شدت به این موضوع معتقد هستم که باید دید در سازوکار اجرایی آیا این طرح نمره قبولی خواهد گرفت یا نه.

دو روز قبل هم احمد نادری، نماینده مجلس شورای اسلامی در توئیتی با اشاره به آنالیز طرح ساماندهی کنکور گفت: این طرح خلاف عدالت آموزشی است. امروز قرار است طرح ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی موسوم به حذف کنکور در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شود،مجلس در این موضوع قانون دارد و طرح باید به تصویب مجلس برسد. با تمام این تفاسیر، برآورد نظرات موافقین و مخالفین این طرح این است که باید دید در مرحله اجرا و بخش نظارتی و البته گام های بعدی این طرح قرار است چه اتفاقی رخ دهد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

به "طرح اصلاح کنکور از عدالت تا کار آمدی، گلشنی: کنکور تا زمانی که رانت وجود دارد برداشته نخواهد شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرح اصلاح کنکور از عدالت تا کار آمدی، گلشنی: کنکور تا زمانی که رانت وجود دارد برداشته نخواهد شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید