راهنمای خرید فرآورده های پروتئینی
به گزارش گل پدیده، فرآورده های پروتئینی با منشا دامی غذاهایی سرشار از مواد مغذی، ویتامین ها و مواد ضروری برای تامین نیازهای بدن و یکی از پرمصرف ترین گروه های مواد غذایی در جامعه می باشند. این مواد قابلیت فساد بالایی دارند و مواد مغذی موجود در آنها محیط مناسبی برای رشد میکروب ها است، بنابراین دقت در هنگام خرید و اطمینان از سلامت و کیفیت مناسب این مواد اهمیت زیادی در بهداشت و سلامت خانواده ایفا می نماید.

راهنمای خرید فرآورده های پروتئینی
نویسنده: پیمان غلام نژاد
فرآورده های پروتئینی با منشا دامی غذاهایی سرشار از مواد مغذی، ویتامین ها و مواد ضروری برای تامین احتیاجهای بدن و یکی از پرمصرف ترین گروه های مواد غذایی در جامعه می باشند. این مواد قابلیت فساد بالایی دارند و مواد مغذی موجود در آنها محیط مناسبی برای رشد میکروب ها است، بنابراین دقت در هنگام خرید و اطمینان از سلامت و کیفیت مناسب این مواد اهمیت زیادی در بهداشت و سلامت خانواده ایفا می نماید.
ماهی:
ماهی را از مراکز فروش معتبر که آن را تحت شرایط بهداشتی و در یخچال های مناسب نگهداری می نمایند خریداری نمایید.انباشته کردن ماهی ها روی هم یا نگهداری خارج از یخچال و در کنار یخ سبب تسریع در فساد ماهی می گردد.
هنگام خرید ماهی توجه کنید که ماهی بوی تازگی و ملایمی داشته باشد، مرطوب، سفت و الاستیک باشد و وقتی با انگشت خود فشار می دهید، جای انگشت روی ماهی نماند.
دقت نمایید که فلس های ماهی محکم به پوست چسبیده و چشم ها براق باشد. بتدریج که ماهی می ماند، چشم ها کدر و صورتی می شوند. در ماهی های با چشم کوچک مثل ماهی آزاد و قزل آلا این روش کاربرد زیادی ندارند.
هنگام خرید، آبشش ها را باز و داخل آن را بازرسی کنید، آبشش ماهی تازه قرمز است و بتدریج که ماهی می ماند، صورتی، خاکستری و سبز شده و از استخوان ها جدا می گردد. اگر برشی از ماهی های بزرگ را خریداری می کنید، گوشت ماهی نباید قرمز و خشک باشد.
اگر فروشنده، ماهی را در محل خرید برای شما پاک و خرد می نماید دقت کنید که دست او بریده و زخمی نباشد و بدون دستکش با دست مجروح کار نکند. محل زخم تا وقتی کاملا خوب نشده، منبع انواع میکروب ها بخصوص باکتری استافیلو کوکوس می باشد.
ماهی دودی و میگو:
رنگ پوست ماهی دودی باید طلایی یکنواخت بوده و گوشت آن رنگ طبیعی گوشت ماهی را داشته باشد. تیرگی رنگ زیر پوست تا حد جزئی قابل قبول است. میگوی فاسد دارای پوست تیره و باله و کنار دم صورتی رنگ می باشد. میگو هم مانند ماهی باید در جای خنک و بهداشتی نگهداری و عرضه گردد.گوشت:
اگر از گوشت های بسته بندی دارای مجوز و تحت نظارت سازمان دامپزشکی خرید می نمایید، به مشخصات تاریخ انقضای محصول و سالم بودن بسته بندی توجه کنید و از خرید بسته های آسیب دیده خودداری نمایید. نحوه نگهداری بسته ها مهم می باشد. از خرید بسته هایی که مدت طولانی در خارج از یخچال نگهداری شده اند و بطور غیرطبیعی گرم تر از حد مجاز می باشند یا آب انداخته اند، خودداری نمایید.اگر از گوشت های عرضه شده در قصابی ها خرید می کنید، از گوشتی که تحت نظارت سازمان دامپزشکی در کشتارگاه های مجاز ذبح شده، دارای مهر دامپزشکی در هر شقه می باشد و در مراکز فروش معتبر به فروش می رسد خرید نموده و توجه داشته باشید گوشتی که در مکان های غیر مجاز و بدون نظارت سازمان دامپزشکی ذبح می گردد، می تواند ناقل بیماری های خطرناک مانند تب مالت، سل روده ای و انگل های مختلف باشد. نگهداری گوشت بخصوص در فصول گرم سال در یخچال قصابی و دور از محیط های آلوده که انواع حشرات مثل مگس و زنبور وجود دارد، حائز اهمیت است.
هنگام خرید گوشت توجه نمایید که چربی و دیگر منطقه ها سفید، زرد نباشد و از خرید گوشت های تیره خودداری نمایید. سطح گوشت باید دارای رطوبت طبیعی باشد و حالت خشک و چروکیده نداشته باشد. توجه نمایید رنگ بین دنده ها تیره نباشد. تیرگی عروق خونی این منطقه ها علت بر ابتلا به بیماری تب دار یا خونگیری نامناسب است. باقیماندن خون اضافه در لاشه نه تنها ظاهر گوشت را بد جلوه می دهد، بلکه محیط مناسبی جهت رشد میکروب ها فراهم می نماید. گوشت باید به رنگ طبیعی خود باشد و آثار آلودگی، خون مردگی و کوفتگی نداشته باشد.
از خرید گوشت از قصابانی که دست آنها بریده و زخمی می باشد و بدون دستکش با دست مجروح کار می نمایند، خودداری نمایید.
از خرید گوشت از قبل چرخ شده از قصابی خودداری نمایید، این گوشت ها ممکن است حاوی امعا و احشا و قسمت های ناخواسته یا حاوی رنگ مصنوعی جهت خوش رنگ کردن گوشت بوده و سبب بروز بیماری های خطرناکی نظیر بیماری های عفونی، انگلی و آلرژی گردند.
دقت کنید در مراکز فروش گوشت های شقه ای، لاشه های گوشت بیش از حد در یخچال ها انباشته نشده و سرمای کافی به تمام قسمت های گوشت برسد. در صورت احتیاج به قربانی کردن دام در مراسم خاص، دام زنده را تنها از مراکز عرضه دام تحت نظارت سازمان دامپزشکی تهیه و تحت شرایط بهداشتی ذبح نمایید دام هایی که بصورت پراکنده عرضه می شوند ممکن است ناقل بیماری های خطرناک مشترک بین انسان و دام باشند.
اگر گوشت قرمز منجد خریداری می کنید باید تمام ویژگی های گوشت گرم را داشته باشد و آثار داغ سرما روی آن مشاهده نگردد. داغ سرما لکه های خاکستری رنگ روی گوشت قرمز است که در اثر رنگ باختگی گوشت بعلت سرمازایی بیش از مقدار و از دست رفتن آب گوشت ایجاد می گردد. درون بسته بندی گوشت قرمز یخ زده، نباید خونابه یا آب یخ زده مشاهده گردد.
مرغ:
مرغ مصرفی خود را از مراکز فروش معتبری که مرغ بهداشتی تحت نظارت سازمان دامپزشکی عرضه می نمایند تهیه کنید.هنگام خرید مرغ از دست زدن به آن خودداری کنید، زیرا آلوده به انواع میکروب های بیماری زا می باشد و در صورت تماس، دست خود را به دقت با آب و صابون بشویید
از خرید مرغ با بوی نامطبوع، ترشیدگی یا تعفن خودداری کنید. مرغ باید کاملا پرکنی شده باشد و آثار پر روی لاشه دیده نگردد. پوست باید بطور کامل روی بدن کشیده شده و بدون هر گونه خراش، پارگی، تورم، خون مردگی و تغییر رنگ باشد. پوست باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه آلودگی و ذرات خارجی باشد. گوشت مرغ باید کاملا تمیز و عاری از آلودگی، کوفتگی و خون مردگی باشد. گوشت باید به رنگ طبیعی مخصوص به خود و دارای سفتی و قوام طبیعی باشد. لاشه باید کاملا بدون پا و سر بوده و اندرون آن کاملا خارج شده باشد. طبق استاندارد ملی ایران وزن آب تراوش شده از گوشت که داخل بسته بندی جمع شده یا به وسیله ماده جاذب جذب شده، نباید از 6درصد وزن گوشت بسته بندی شده بیشتر باشد.
مرغ را از مراکزی بخرید که آن را در یخچال های بهداشتی نگهداری می نمایند و دقت نمایید در یخچال بیش از حد مرغ انباشته نشده باشد.
اگر ظاهر مرغ کثیف بود یا آثار کبودی و خون مردگی در آن مشاهده شد، از خرید آن صرف نظر کنید.
اگر فروشنده، مرغ را در محل خرید برای شما پاک و خرد می نماید، دقت کنید که دست او بریده و زخمی نباشد و بدون دستکش با دست مجروح کار نکند. محل زخم تا وقتی کاملا خوب نشده منبع انواع میکروب ها بخصوص باکتری استافیلوکوکوس می باشد.
نکات عمومی:
توجه کنید که فرآورده های پروتئینی آخرین مورد در فهرست خرید شما باشند و تا رسیدن به منزل آنها را در گرما یا در برابر نور خورشید قرار ندهید. گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را بطور کامل بپزید و از خوردن آنها بطور خام یا نیم پز خودداری کنید، انگل ها و عوامل بیماریزای مشترک بین انسان و دام به وسیله حرارت از بین می فرایند.اگر هنگام خرد کردن گوشت به کیست یا غده ای برخورد کردید، با احتیاط و به گونه ای که پاره نگردد، آن را از گوشت جدا کنید و دور بریزید.
مواد گوشتی یخ زده را به تدریج یخ زدایی کنید و از حرارت دادن آن برای یخ زدایی خودداری کنید. برترین روش یخ زدایی، گذاشتن گوشت در ظروف حاوی آب سرد است.
آب صورتی رنگ داخل بسته بندی مرغ خون نیست، بلکه آبی است که در سردخانه پس از ذبح جذب نموده می باشد. این آب آلوده حاوی میکروب های بیماریزا است، بنابراین آب صورتی رنگ را دور بریزید.
مواد گوشتی یخ زده را به تدریج یخ زدایی کنید و از حرارت دادن آن برای یخ زدایی خودداری کنید. برترین روش یخ زدایی، گذاشت گوشت در ظروف حاوی آب سرد است.
آب صورتی رنگ داخل بسته بندی مرغ خون نیست، بلکه آبی است که در سردخانه پس از ذبح جذب نموده می باشد. این آب آلوده حاوی میکروب های بیماریزا است، بنابراین آب صورتی رنگ را دور بریزید.
اگر ماهی را در آبلیمو، پیاز و ادویه می خوابانید از خوردن مایع بجا مانده خودداری کنید.
از خوردن جگر و گردن مرغ خودداری نمایید.
قبل از استفاده از تخم مرغ آن را بدقت بشویید. سپس دست خود را با آب گرم و صابون شستشو دهید. آنگاه از تخم مرغ بهره ببرید.
تخم مرغ تازه در میان ظرف آب فرو می رود، ولی تخم مرغ کهنه بر سطح آب شناور می ماند.
پوست تخم مرغ تازه به سختی کنده می گردد. تخم مرغ فاسد ممکن است پس از کندن پوست آن بوی نامطبوعی داشته باشد.
برخی میکروب های آلوده نماینده مواد غذایی سمومی فراوری می نمایند که سبب بیماری های ناشی از غذا می شوند. علائم مسمومیت های ناشی از غذا شامل تهوع، استفراغ، اسهال، دل درد، سردرد و گردن درد می باشد. علائم مسمومیت معمولاً 6 تا 72 ساعت بعد از خوردن غذا بروز می نماید.
اگر پس از خوردن غذا علائم بیماری در شما بروز کرد، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
منبع: دنیای تغذیه شماره 110
منبع: راسخون