با گیاه بارهنگ، خواص بارهنگ و ویژگی های آن آشنا شوید
به گزارش گل پدیده، بارهنگ یک علف یا گیاه چند ساله است که شاید هنگام پیاده روی در بیابان یا بالا رفتن از کوه متوجه آن شده باشید. عصاره ای که از برگ بارهنگ یا دانه بارهنگ خارج می گردد، فواید و خواص درمانی فراوانی دارد. شاید اگر از پیروان طب سنتی بپرسید که چه چیزی برای معده درد خوب است، دمنوش بارهنگ را به شما پیشنهاد دهند تا از خواص بارهنگ بهره مند شوید.
![با گیاه بارهنگ، خواص بارهنگ و ویژگی های آن آشنا شوید با گیاه بارهنگ، خواص بارهنگ و ویژگی های آن آشنا شوید](https://padideflowr.dabiblog.ir/upload/2025/01/16/2a19d0d717c53b8-7489bb09-2d34456afdc9d.jpg)
در این مقاله به آنالیز خواص میوه بارهنگ، خواص بارهنگ برای معده، خواص بارهنگ برای یبوست، خواص انواع بارهنگ و خواص برگ بارهنگ می پردازیم. اگر این سوال برای شما پیش آمده است که گیاه بارهنگ برای چی خوبه؛ تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
شکل گیاه بارهنگ
اما شکل بارهنگ چگونه است؟ بارهنگ گیاهی با ریشه ای کوتاه است که طول ساقه آن بین 10 تا 70 سانتی متر متغیر خواهد بود. برگ ها به شکل تخم مرغی پهن بوده که 3 تا 9 رگبرگ برجسته دارند. گل های این گیاه، اسفنجی و با رنگی متمایل به قهوه ای روشن هستند که در خوشه هایی استوانه ای شکل و دراز قرار گرفته اند. دانه های بارهنگ کوچک و تیره رنگ بوده و شکل کپسولی تخم مرغی دارند.
نام دیگر بارهنگ در تبریز، بیزوشا است، اما در فارسی آن را با همین نام بارهنگ یا بارتنگ می شناسند و از جمله گیاهان با خواص درمانی مختلف است. برگ علف بارهنگ دارای خاصیت ضد باکتریایی است و برای درمان زخم ها، التهاب ها و جراحت های سطحی کاربرد دارد. این گیاه عجیب، با داشتن خواص بی شمار به درمان سرفه، یبوست و اگزما نیز یاری می نماید تا یکی از گزینه های گیاهی برای بهبود حال بیماران باشد.
طبع بارهنگ چیست؟
در طب سنتی، طبع بارهنگ را سرد و خشک معرفی نموده اند و به همین علت برای تعدیل طبع افراد با حالت گرم و مرطوب انتخاب مناسبی است. این گیاه برای افرادی که گرم مزاج بوده و از مسائل ناشی از آن همانند بیماری های دستگاه گوارش رنج می برند، یک گیاه دارویی مهم در طب سنتی محسوب می گردد.
روش شستن بارهنگ
پیش از استفاده از این گیاه دقت کنید که در طریقه شستن بارهنگ کلیه آلودگی ها و گردوخاک از سطح آن پاک گردد. برگ و دانه بارهنگ دو قسمت از این گیاه هستند که مورد استفاده قرار می گیرند. برای استفاده از برگ یا دانه بارهنگ، ابتدا باید آن ها را بشویید.
شستن برگ بارهنگ
ابتدا برگ ها را کمی بتکانید تا گردوغبار روی آن ها جدا گردد و سپس برگ ها را در یک ظرف آب خیس کنید. (برای ضدعفونی شدن برگ ها، به مقدار یک سوم حجم آب، سرکه داخل ظرف بریزید.) پس از گذشت مدتی، برگ ها را با آب سرد، آبکشی کنید و داخل یک آبکش بریزید. پس از اینکه آب برگ ها جدا شد، اجازه دهید تا در هوای آزاد خشک شوند.
شستن دانه بارهنگ
دانه ها را داخل یک کاسه آب بریزید و خیس کنید؛ با این کار، دانه ها کف ظرف ته نشین شده و ذرات شناور و پوشال ها روی سطح می آیند. حالا می توانید آلودگی های روی ظرف را به راحتی خالی کنید. در ادامه دانه ها را به همراه آب و به آرامی داخل یک کاسه خالی بریزید، به گونه ای که خاک و آلودگی ها در کف ظرف اول باقی بمانند. در نهایت دانه ها را داخل یک پارچه یا الک بریزید و زیر آب سرد بگیرید تا کاملا تمیز شوند.
درباره خواص بارهنگ چه می دانید؟
اکنون این سوال ایجاد می گردد که خواص بارهنگ چیست و برای چه چیزهایی استفاده می گردد؟ گیاه بارهنگ خواص و فواید درمانی زیادی دارد و درباره معجزه بارهنگ سخن های بسیاری گفته می گردد. یکی از خواص مورد توجه بارهنگ تاثیر آن برای لاغری است که این مورد در خواص دانه چیا نیز دیده می گردد.
از خواص گیاه بارهنگ می توان به مواردی مانند درمان آفتاب سوختگی، از بین بردن لک صورت، درمان جای زخم سطحی، یاری به کاهش وزن و لاغری، درمان دیابت و… اشاره نمود. بعلاوه این گیاه برای درمان مسائل گوارشی مانند رفلاکس معده، سوءهاضمه و… مفید است. خواص ضد باکتری و ضد ویروس بارهنگ نیز به سم زدایی کبد یاری نموده و موجب سلامت این اندام می گردد.
خواص گیاه بارهنگ
حال به اصلی ترین سوال این محتوا می رسیم که گیاه بارهنگ چه خواصی دارد؟ در ادامه به آنالیز برخی از مهم ترین فواید بارهنگ می پردازیم.
1. خواص بارهنگ برای معده درد
خواص بارهنگ برای رفلاکس معده بسیار مورد توجه قرار می گیرد. نحوه مصرف بارهنگ برای رفلاکس معده، تهیه دمنوشی مخلوط از دانه بارهنگ و عسل همراه با عرق نعنا است. در واقع، از خواص بارهنگ و عرق نعنا می توان یاری به درمان رفلاکس معده را معرفی کرد و بیزوشا برای معده فوق العاده است.
پیش از استفاده هر مخلوط گیاهی یا دمنوشی باید شیوه مصرف آن را بدانید؛ پس اکنون این سوال پیش می آید که بارهنگ و عرق نعنا رو کی بخوریم؟ به این منظور، دمنوش بارهنگ، عسل و عرق نعنا را یک ساعت بعد از هر وعده غذایی مصرف کنید تا اثر بیشتری داشته باشد. معجزه بارهنگ و عرق نعناع برای معده و خواص دانه بارهنگ با عرق نعنا باورنکردنی است و پیشنهاد می کنیم آن را حتما مصرف کنید.
2. خاصیت بارهنگ برای زخم معده و میکروب های معده
یکی دیگر از خواص گیاهی بارهنگ، خاصیت ضد التهابی آن است. بارهنگ با داشتن این خاصیت برای درمان زخم معده مفید خواهد بود. در طرز تهیه دمنوش بارهنگ برای معده ابتدا کمی از برگ این گیاه را تهیه نموده و خشک کنید. سپس بارهنگ خشک شده را با عسل ترکیب نموده و با معده خالی میل کنید تا از خواص بارهنگ و عسل برای معده بهره مند شوید.
دمنوش بارهنگ و عرق نعنا برای میکروب معده نیز مفید است که میکروب موجود در معده، هلیکوباکتر نام دارد. از خواص تخم بارهنگ می توان برای یاری به از بین بردن باکتری معده استفاده کرد. در اینجا نیز مصرف بارهنگ با عرق نعنا اثر بیشتری دارد. مقداری تخم بارهنگ را تا زمانی حرارت دهید که رنگ دانه بارهنگ تغییر نموده و از آن بویی خارج گردد. در نهایت تخم بارهنگ را آسیاب نموده و با عرق نعنا ترکیب کنید. به مدت دو هفته، هر روز، یک لیوان از این ترکیب را پیش از هر وعده غذایی بنوشید تا به از بین بردن عفونت معده یاری کند.
3. خواص بارهنگ برای لاغری
آیا بارهنگ لاغر نماینده است؟ اصلی ترین خاصیت این گیاه شگفت انگیز، یاری به لاغری است. بارهنگ سرشار از فیبر بوده و با کاهش اشتها، از پرخوری و جذب کربوهیدرات ها جلوگیری می نماید. در طرز تهیه دمنوش بارهنگ برای لاغری ابتدا 3 گرم از دانه بارهنگ را در مقدار 250 میلی لیتر آب خیس کنید. دانه بارهنگ آب را به خود می کشد و شما می توانید 30 دقیقه قبل از هر وعده غذایی، چند دانه از آن را مصرف کنید تا اشتهای کمتری داشته باشید. طرز استفاده از بارهنگ برای لاغری به شکل دمنوش نیز مرسوم است.
با وجود آنکه بارهنگ برای لاغری شکم و پهلو مفید است، اما نمی توان تنها با مصرف بارهنگ به وزن دلخواه رسید. برای رسیدن به وزن ایده آل خود، باید مقدار کالری مواد غذایی را کنترل نموده و از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید. بعلاوه، می توانید در کنار بارهنگ و کنترل رژیم غذایی، از خواص تخم کتان برای لاغری نیز بهره مند شوید. ترکیب بارهنگ و عرق نعنا و گلاب برای لاغری نیز یک ترکیب مناسب است که به کاهش وزن یاری می نماید. طرز مصرف بارهنگ برای لاغری در این روش، خیس کردن دانه های بارهنگ با ترکیب مساوی عرق نعنا و گلاب و خوردن آن پیش از وعده های غذایی است.
4. سم زدایی بارهنگ برای بدن
بارهنگ با خاصیت سم زدایی خود برای بسیاری از اندام ها و مسائل بدن مفید خواهد بود:
- یبوست، عفونت معده و مسائل گوارشی از شایع ترین بیماری ها در دنیا هستند. بارهنگ به علت خاصیت سم زدایی بالا، در درمان عفونت معده و روده موثر است. بعلاوه، بارهنگ به علت وجود فیبر بالا، یک ملین عالی است و مشکل یبوست را درمان می نماید.
- علاوه بر دستگاه گوارشی، از خاصیت سم زدایی بارهنگ برای کاهش سرفه و تمیز کردن ریه ها نیز استفاده می نمایند. بعلاوه مصرف دمنوش بارهنگ در درمان سرفه های خشک موثر است.
- بخور بارهنگ، ریه ها را سم زدایی نموده و دستگاه تنفسی شما را تمیز می نماید. توصیه می گردد که حداقل ماهیانه دو بار از بخور بارهنگ برای شستشوی ریه ها بهره ببرید.
6. خواص بارهنگ برای کبد
بارهنگ گیاهی است که می تواند به سم زدایی کبد یاری کند. این ویژگی باعث می گردد تا مصرف این گیاه برای درمان کبد چرب سودمند باشد. از سوی دیگر، ترکیبی در بارهنگ به نام اسید اولیانولیک، خاصیت ضد ویروسی دارد و می تواند احتمال ابتلا به هپاتیت را کاهش دهد. طریقه مصرف بارهنگ برای کبد چرب خوردن دمنوش بارهنگ است که در این روش باید برگ های خشک شده بارهنگ را مثل چای دم کنید.
7. فواید بارهنگ برای پوست
بارهنگ یکی از گیاهان مفید برای داشتن پوستی سالم محسوب می گردد. همان طور که گفتیم بارهنگ به عنوان یک ضدالتهاب عمل می نماید و به همین علت التهاب ناشی از مسائل پوستی مانند اگزما را کاهش می دهد. بعلاوه این گیاه، رطوبت پوست را حفظ نموده و برای درمان خشکی پوست نیز انتخاب مناسبی است. از دیگر خواص بارهنگ برای پوست هم می توان به افزایش سرعت ترمیم زخم های پوستی اشاره نمود. البته بسیاری از دیگر گیاهان نیز به سلامت پوست یاری می نمایند که در این زمینه آشنایی با خواص پودر موسیر را توصیه می کنیم.
8. خواص بارهنگ برای سرفه
اگر دچار سرفه و علائم مسائل تنفسی هستید، بارهنگ مصرف کنید. این گیاه به علت وجود ترکیب موسیلاژ، به عنوان یک خلط آور طبیعی عمل نموده و با کاهش التهاب، به درمان سرفه های خشک یاری می نماید. بعلاوه بارهنگ به علت وجود ترکیبات فنولیک، دارای خواص ضدمیکروبی است و ویروس ها و باکتری های عامل سرفه را از بین می برد. شما می توانید از دمنوش یا عصاره بارهنگ برای درمان سرفه بهره ببرید.
9. پیشگیری از ابتلا به سرطان با مصرف بارهنگ
رادیکال های آزاد، مولکول های فعالی هستند که در اثر فعالیت طبیعی سلول ها ایجاد می شوند و اثر عوامل محیطی مانند آلودگی هوا مقدار آن ها در بدن را افزایش می دهد. تجمع رادیکال های آزاد موجب آسیب به سلول ها شده و فراوری سلول های سرطانی را تحریک می نماید. آنتی اکسیدان ها ترکیبات شیمیایی هستند که از تجمع این رادیکال های آزاد جلوگیری نموده و بدین طریق احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می دهند. بارهنگ نیز محتوایی انواع مختلفی از آنتی اکسیدان ها است و بدین طریق در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش دارد.
10. خواص بارهنگ برای قلب
بارهنگ سطح کلسترول بد خون (LDL) را در بدن کاهش می دهد و به همین علت برای سلامت قلب مفید است، چراکه رسوب کلسترول در دیواره رگ های خونی، اصلی ترین عامل ایجاد بیماری های قلبی عروقی است. در کنار داشتن یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم، مصرف دمنوش بارهنگ سلامت قلب شما را تضمین می نماید.
خاصیت روغن بارهنگ
از دانه های بارهنگ روغنی استخراج می گردد که آن را با نام روغن بارهنگ می شناسیم. این روغن به صورت استعمال خارجی مصرف می گردد و خواص متعددی دارد. روغن بارهنگ حاوی آنتی اکسیدان ها و تمام ترکیبات شیمیایی است که در گیاه بارهنگ یافت می گردد. از خواص روغن بارهنگ می توان به ترمیم زخم و ترک های پوستی و کاهش تورم و التهاب اشاره نمود. بعلاوه این روغن مانند یک ضدعفونی نماینده طبیعی عمل نموده و باکتری ها را از بین می برد.
ارزش غذایی بارهنگ
پس از آشنایی با فواید و خواص بارهنگ بهتر است تا نگاهی به ارزش غذایی این گیاه نیز داشته باشیم. برخی از ویتامین ها و مواد معدنی در میان ترکیبات بارهنگ دیده می گردد که مهم ترین آن ها به توضیح زیر است:
- ویتامین C
- ویتامین A
- ویتامین K
- فیبر
- پتاسیم
- سدیم
- آهن
عوارض و ضررهای بارهنگ
با وجود آنکه گیاه بارهنگ در دسته گیاهان دارویی بی ضرر قرار می گیرد، اما باید در خصوص مضرات بارهنگ برای گروهی از افراد و در برخی شرایط نیز صحبت کنیم:
- روغن خارج شده از دانه بارهنگ برای برخی افراد موجب واکنش های آلرژیک، التهاب و درماتیت می گردد.
- به خانم های باردار مصرف دانه بارهنگ و خود این گیاه توصیه نمی گردد؛ تراوش روغن این گیاه برای جنین مضر است.
- زیاده روی در مصرف بارهنگ ممکن است باعث کاهش فشار خون و اسهال گردد.
- مصرف بارهنگ در دوران شیردهی توصیه نمی گردد، زیرا روغن دانه بارهنگ که شباهت کمی به روغن خردل دارد، باعث تحریک رحم شده و با حالت مسهلی که ایجاد می نماید، برای خانم ها مشکل ساز خواهد بود.
موارد مصرف بارهنگ
با وجود خواص بارهنگ که در بخش های قبل معرفی کردیم، اکنون این سوال پیش می آید که برای بهره مندی از این خواص، بارهنگ را چگونه مصرف کنیم؟ دانه و برگ های گیاه بارهنگ قابل استفاده هستند. شما می توانید برگ های خشک شده بارهنگ را مانند چای دم نموده و میل کنید. البته روش دیگر، استفاده از برگ های خام، پخته یا پودر خشک شده برگ بارهنگ در تهیه غذا است. تخم بارهنگ را نیز می توان در آب یا عرق نعنا خیس کرد و برای درمان مسائل گوارشی یا لاغری مورد استفاده قرار داد. اضافه کردن مقداری عسل به ترکیب تخم بارهنگ نیز انتخاب خوبی است.
مصرف بارهنگ در بچه ها
ابتدا باید بدانید که مصرف بارهنگ در بچه ها با خواص مختلفی همانند تقویت سیستم ایمنی، جلوگیری از ابتلا به بیماری های ویروسی، تنظیم فعالیت هورمون های رشد و… همراه است. با این وجود استفاده از این گیاه در رژیم غذایی نوزادان توصیه نمی گردد، چراکه احتمال ایجاد واکنش های آلرژیک وجود دارد.
خواص بارهنگ برای سالمندان
بارهنگ به علت خواص متعدد همانند پیشگیری از ابتلا به سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن، تنظیم فعالیت دستگاه گوارش، کاهش کلسترول بد خون و… گیاهی سودمند برای سالمندان خواهد بود. البته دقت داشته باشید که به علت حساسیت این گروه سنی، زیاده روی در مصرف بارهنگ در رژیم غذایی سالمندان به هیچ وجه توصیه نمی گردد.
اشتباهات در مصرف بارهنگ
بارهنگ گیاهی است که به صورت خودرو در برخی منطقه ها می روید و خاک و آلودگی های مختلفی دارد. برخی افراد پیش از مصرف بارهنگ، این گیاه را به خوبی شستشو و ضدعفونی نمی نمایند و بدین طریق ممکن است آلودگی های مختلف همراه با بارهنگ وارد بدن گردد. پیش از مصرف بارهنگ برگ یا دانه آن را به خوبی بشویید و با مواد طبیعی مانند سرکه ضدعفونی کنید.
بارهنگ، گیاهی اعجاب انگیز و مفید
در این مطلب به این سوالات پاسخ دادیم که بارهنگ چیه، خاصیت بارهنگ چیست و تخم بارهنگ برای چی خوبه؟ در ادامه نیز درباره خواص بارهنگ برای اندام های مختلف بدن، لاغری با بارهنگ و نحوه مصرف بارهنگ برای معده یا دیگر اندام ها صحبت کردیم. همان طور که گفته شد، با مرور فقط چند خاصیت بارهنگ و خاصیت دانه بارهنگ می توان نتیجه گرفت که این گیاه مانند یک داروی بی نسخه، در برخی موارد قابل استفاده است.
دسترسی راحت و قیمت مناسب این گیاه، گزینه مناسب برای افرادی است که از دل درد یا اشتهای زیاد رنج می برند. البته، نباید فراموش کنید که با وجود خواص مختلف بارهنگ، باید از مصرف زیاد آن خودداری کنید.
منبع: اسنپ فود